Get Adobe Flash player
Hodnocení uživatelů:  / 1
NejhoršíNejlepší 

 Tvarohová zebra

 Ingredience:

  tvarohov zebra

 


100 g změklé Hery nebo podobného tuku,

 

100 g moučkového cukru,

1 vejce,

špetka soli,

225 g polohrubé mouky

Na náplň:

1 kg tvarohu (4 vaničky, stačí 1,5% tuku),

1 zakysaná smetana krém jemný),

150 ml mléka,

150 g moučkového cukru ,

2 vejce ,

1,5 balíčku vanilkového pudinku, 1 balíček vanilkového cukru ,                

3 polévkové lžíce kakaa

 

Postup:


Všechny suroviny bez mouky dáme do šlehací mísy a ručním šlehačem vyšleháme, až se suroviny spojí. Stejně dobře by šla použít šlehací metla. Nakonec vsypeme mouku a vyšleháme v hladké těsto . Těsto rozprostřeme do zavírací dortové formy, kterou jsme důkladně pomazali tukem. Těsto rozprostřeme pomocí prstů, jakoby ho natlačíme do roviny a na bocích ho vytáhneme mírně nahoru.

 

Náplň:


Do šlehací nádoby (měla by stačit dvoulitrová) vyklopíme tvarohy, zakysanku, cukry a vejce. V hrnečku rozmícháme pudinkový nebo škrobový prášek v uvedeném množství mléka, po rozmíchání také vlejeme do nádoby a šlehačem (nebo metlou, ale je toho hodně!) vyšleháme na hladký krém.
Polovinu krému přelijeme do jiné nádoby a do původní šlehací přidáme 3 polévkové lžíce kakaa, nejprve zamícháme a pak důkladně zašleháme, aby nebyly kakaové hrudky.

 

Vezmeme dvě polévkové lžíce a střídavě dáváme do formy na připravené těsto světlý a tmavý tvarohový krém. Lžíci vylejeme vždy doprostřed, jako na fotce nahoře. Kdyby byl krém hodně hustý a tvořil "kopec", můžeme s celou formou mírně vodorovně zatřást, tvaroh si sedne do roviny. Takto střídavě naplníme celou formu až do spotřebování obou barev krému.

Pečení:
Horkovzdušnou troubu vyhřejeme a pečeme při na 175 stupňů Celsia po dobu 60 minut. Troubu s klasickým dolním a horním ohřevem vyhřejeme a pečeme na 190-200 stupňů po dobu 50-60 minut. Klasicky můžeme zkusit párátkem doprostřed koláče, ale po hodině pečení už tvaroh lepit nebude. Kraje tvarohu trochu zhnědnou. Asi za 10 minut po vyndání z trouby (ale spěchat nemusíte) odstraníme zapínací obruč, pokud se někde koláč sám neodlepil, pomůžeme nožem a objedeme koláč dokola. Necháme ho důkladně vychladnout na dně formy položené na mřížku.

 

Copyright © 2013. All Rights Reserved.