Get Adobe Flash player
Hodnocení uživatelů:  / 0
NejhoršíNejlepší 



Snagit

Program je v češtině a ve verzi portable( nevyžaduje instalaci )

Po prvním spuštění se zobrazí program v základním rozhraní. To může být na první pohled nepřehledné, vše má však svůj řád.

0001-snag1.png

Pro vytvoření snapshotů stačí využívat pouze jednotlivé profily, které program nabízí. V základních se nachází funkce pro zachycení aktuálního okna, full screenu, vybrané oblasti nebo stránka od shora až dolů (například webová).

0002-snag2.png

Další profily, které lze nalézt níže, umožňují například zachycení scrollovaného okna do PDF souboru, otisk textu, objektu či dokonce videa.

0003-snag3.png

Pro zachycení snímku lze použít buď klávesovou zkratku, nebo stisknout červené tlačítko Capture, které se nachází v pravém dolním rohu programu. Stisknutím šipky lze zvolit typ zachycení, může se jednat o obrázek, video, text či webový obsah.

0004-snag4.png

Vlevo se nachází další části programu. Quick Launch umožní rychlé spuštění určité funkce. Standardně je zde nastaven SnagIt Editor a Catalog Browser. Níže se pak nachází související funkce.

Změna vzhledu programu

Jestliže se vám standardně nastavený vzhled nezamlouvá nebo vám nepřijde příliš kompaktní, můžete si jej uzpůsobit podle svého.

0005-snag5.png

Pomocí menu View lze vybírat z celkem tří různých vzhledů, normálního, kompaktního a klasického.

0006-snag6.png

Normální vzhled je nastaven standardně. Klasický pak přepne program do menší podoby, a to jak vzhledově, tak rozměrově.

0007-snag7.png

Kompaktní mód je nejmenší ze všech a jeho cílem je, aby zabral co nejméně místa.

Další možnosti zachycení obrazovky

SnagIt disponuje celou řadou způsobů zachycení obrazovky. Využít můžete například vytvoření snapshotu jedním kliknutím, případně tuto funkci načasovat nebo snímat obrazovku v určitém časovém intervalu.

0008-snag8.png

Zachycení obrazovky jedním kliknutím se děje přes One Click. Tuto funkci stačí vybrat a po stvrzení již vytvářet snapshot. One Click je navíc šikovně schován v horní části obrazovky, kde vůbec nepřekáží, a nabídka se rozbalí až v momentě, kdy na ni uživatel najede kurzorem myši.

0009-snag9.png

Další možností snímání obrazovky je načasování vytvoření snapshotu. To oceníte zejména tehdy, když chcete sejmout například rozbalovací okno či nabídku v některém z programů, ale za standardních podmínek to není možné.

0010-snag10.png

Pak stačí vybrat v menu Capture volbu Timer Setup a určit dobu, po které dojde k sejmutí obrazovky. Následně již jen zbývá kliknout na tlačítko Capture a po stanovené době snapshot vytvořit. Sejmutí obrazovky tak můžete nastavit na určitou dobu či datum.

0011-snag11.png

Časovač zachycení obrazovky, který se nachází vedle nastavení zpoždění v záložce Timer Setup, umožňuje sejmutí obsahu displeje v určitých časových intervalech. Stačí k tomu nastavit frekvenci snímání, která může být buď za určitou vteřinu, minutu či hodinu, a po potvrzení nechat program pracovat.

Další funkce aplikace

SnagIt disponuje samozřejmě řadou dalších funkcí. Pokud chcete využít všechny možnosti programu, můžete vyzkoušet záložku Capture. Pod ní se skrývají všechny možnosti zachycování obrazovky (v případě položky Input), ale vybírat můžete i z toho, co se má následně sejmutou obrazovkou stát.

0012-snag_cap1.png

V záložce Output totiž můžete vybrat, zda se má obrázkový soubor po sejmutí uložit, vytisknout či odeslat jako e-mail. Na výběr je opravdu mnoho možností včetně okamžitého umístění na FTP server (za předpokladu, že máte nastaveny konfigurační údaje).

0013-snag_cap2.png

Soubor může být také automaticky umístěn například do wordovského či excelovského dokumentu. Záleží zkrátka jen na vás, kterou z možností si vyberete, u každé nabídky je široká škála možností konfigurace včetně zvolení typu jména či řetězce, který se bude používat, ale i formátu výsledného souboru atd.

Grafické efekty

Aplikace si poradí také se základními efekty, které jsou aplikovány na výsledný soubor.

0014-snag_cap3.png

Ten tak může být například černobílý, přičemž si lze zvolit procentuální podíl bílé, barvy mohou být prokládané či v šedém tónu.

0015-snag_cap4.png

V jednoduchém editoru si lze také upravit světlost, kontrast, ale i odstín nebo sytost.

0016-snag_cap5.png

Pakliže nejste spokojeni s výsledným rozlišením a chtěli byste ho ovlivnit, můžete tak učinit přes stejnou nabídku. Standardně je nastavena automatická konfigurace výsledného rozlišení, vy však můžete určit vlastní počet bodů na palec.

0017-snag_cap6.png

Zachycená část obrazovky může být rovněž ohraničena rámečkem. Ten lze použít jak trojrozměrný, tak klasický a nastavit lze kromě jeho barvy také tloušťku v pixelech.

SnagIt Editor

Nestačila vám doposud popsaná editace vytvořených snímků? Pak není nic jednoduššího než k další práci využít buď externí program, nebo integrovaný editor.

0018-snag_ed1.png

Ten toho sice moc neumí, na základní úpravu zachycených snapshotů však postačí.

 


0019-snag_ed2.png

Editor si poradí například s vytvořením efektů na okraji. Okraj může mít tvar vln, žraločích zubů nebo být zešikmený či vybledlý.

0020-snag_ed3.png

Změnit můžete například také perspektivu snímku či vytvořit iluzi jakéhosi smyku.

0021-snag_ed4.png

V editoru můžete ke svému výtvoru přidat také vodotisk, různě upravovat velikost obrázku, rotovat jím nebo vepisovat text.

 

 

 

 

Návod byl převzat ze stránek: http://www.emag.cz

Copyright © 2013. All Rights Reserved.